Barn og munnstell

Barn_og_munnstell1_w450Allerede når barnets første tenner bryter frem i 6-8 måneders alder, bør man begynne å holde disse rene. I begynnelsen kan man bruke en fuktig klut, men tannkosten kan også introduseres tidlig slik at barnet vennes til at den blir brukt. Tennene bør allerede nå gjøres rene to ganger per dag for å innarbeide gode vaner.

Barn trenger hjelp til tannpussen til de er ca. 10 år gamle. Det er viktig at en voksen hjelper til med renholdet minst en gang per dag. Når 6 års jekslene bryter frem, er det særlig viktig å holde disse rene. De har ofte dype furer og groper og er derfor ekstra utsatt for hull. Etter hvert som barnet blir eldre vil også tennene stå tettere. Da er det nødvendig å bruke tanntråd for å holde rent mellom tennene.

Barn_og_munnstell2_w450Fluortannkrem har en forebyggende effekt på hull i tennene og kan brukes fra de første tennene kommer ut. De minste barna vil ikke klare å spytte ut restene av fluortannkremen. Det er derfor viktig at mengden fluortannkrem som benyttes er svært liten.

For å være sikker på at barnet ikke får for store mengder fluor, kan man eventuelt bruke fluortabletter. For de minste finnes tabletter som kan løses opp i vann.  Styrken i ulike fluortabletter er tilpasset ulike aldersgrupper. På apoteket vil du kunne få riktige fluortabletter til ditt barn.

Mum spoon-feeds the child

Kostholdet er også en viktig faktor ved utvikling av hull i tennene hos barn. Her følger noen gode råd:

  • Hos de minste barna er hyppig bruk av tåteflaske en viktig årsak til hull i tennene. Unngå derfor å gi tåteflaske med sukker- eller syreholdig drikke. Særlig er dette viktig å unngå om natten når spyttproduksjonen er lav.
  • La vann være tørstedrikk og gi sjelden eller aldri saft eller brus. Det er også viktig med regelmessige måltider fra barnet er ett år gammelt. Stadig småspising vil medføre hyppig syrepåvirkning på tennene og dermed gi utvikling av hull.
  • Når det gjelder søtsaker og kaker – vent lengst mulig med å introdusere barnet for dette. Finn gjerne en godteridag i uken. Ta gjerne diskusjonen med barnehagen om bursdagsfeiringer med sunne alternativer i stedet for kaker, saft og is.