Puss og polering

Mye av det vi inntar i det daglige kan misfarge tennene, og i mange tilfeller kan puss og polering hjelpe. Dette gjelder for eksempel kaffe, te, røyk, snus og rødvin. Slik misfarging legger seg som et mørkt belegg på tennenes overflate og kan være vanskelige å fjerne selv.

Puss og polering av tennene

Vi har noe av det beste utstyret for å utføre puss og polering av misfargede tenner.Tannlegen eller tannpleieren har mulighet til å fjerne overfladiske misfarging ved å pusse og polere tennene. Det brukes da vanligvis en spesiell pussepasta med ekstra slipemiddel. Alternativt går det an å benytte saltblåsing for å fjerne misfargen. Det er også normalt at man samtidig fjerner tannsten, ettersom misfarging også setter seg her.

Les mer om tannpleierens oppgaver her.

Tannsten må i mange tilfeller skrapes vekk av tannpleier med spesifikke instrumenter.Selv om tennene kan virke lysere etter puss og polering, er det ikke tennenes egentlige farge som er endret. Dersom man ønsker lysere ten­ner, må dette gjøres med tannbleking.

Les mer om tannbleking her.

Ønsker du mindre misfarging på tennene?

Det mest åpenbare man kan gjøre for å få mindre misfarging på tennene, er å redusere inntaket av matvarer som misfarger – kaffe, te, røyk, snus osv. I tillegg vil grundig renhold redusere dannelsen av ny misfarging – her vil en elektrisk tannbørste være særlig effektiv. Det finnes også spesial-tannkrem som inneholder ekstra slipemiddel. Slike tannkremer bør man være forsiktig med å bruke, da overdrevet bruk kan gi slitasjeskader på tennene.

Klinisk bildegalleri

Video