Den gode tannpussen

Den gode tannpussen

Folk har mange tolkninger og oppfatninger om hvordan man skal pusse tennene sine. Som en grunnleggende regel skal du pusse tennene dine 2 ganger om dagen – morgen og kveld.

Slik gjør du det

Puss tennene dine systematisk og grundig på tyggeflatene, utsiden og innsiden uten å bruke for mye makt. Husk på at tannkremen du bruker alltid skal inneholde fluor. Bruk den tiden du trenger for å gjøre det grundig og korrekt. Bruk en myk børste med lite pussehode, på den måten klarer du å komme til overalt. Elektrisk tannbørste er selvfølgelig et godt hjelpemiddel dersom du ønsker å gå til anskaffelse av en slik. Når du er ferdig skal du ikke skylle munnen med vann, på denne måten får fluoren i tannkremen forebygge hulldannelse i tennene dine.

Hensikten med tannpussen er å få fjernet bakteriebelegget som etablerer seg veldig raskt på tannflaten. Det er disse bakteriene som forårsaker sykdom – hull i tennene og tannkjøttsbetennelse. Ved å fjerne dette belegget, vil du få en enkel og god og frisk tannhelse.

Blødning i tannkjøttet ved tannpuss er ofte et tegn på at du ikke klarer å holde alle områder like rene. Dette er ofte et tegn på en lokal og overfladisk tannkjøttsbetennelse. Se hvor blødningen stammer fra og bruk ekstra tid på å gjøre dette området rent. Blødningen vil etter hvert forsvinne, dersom den ikke gjør det – må du kontakte tannlegen eller tannpleieren din.
Benytter du deg av harde børster og for ivrig med kraften, vil du kunne oppleve at du både fjerner bakteriebelegg og tannvev. Da kan du skape varig skade på tannen din, som i noen tilfeller må behandles. Husk på børstene ikke kommer til mellom tennene dine, her må vi bruke andre hjelpemidler for å få rengjort tennene skikkelig. Spør tannlegen din hva han synes du skal bruke, og hvordan du skal bruke disse.

Sliter du med dårlig ånde, selv om du pusser tennene dine?

I mange tilfeller er det andre årsaker enn dårlig renhold, som er årsaken til dårlig ånde. Ofte stammer dette fra magen eller fra utånding av avfallsstoffer, via lungene dine. I disse tilfellene vil en god tannpuss ha en kortvarig effekt. Likevel kan vi si at en god tannhygiene gir en god forsikring på at du ikke plager omgivelsene dine med dårlig ånde.