Tannkjøttbetennelse – fra ufarlig til kritisk

Tannkjøttbetennelse – fra ufarlig til kritisk

Kronisk tannkjøttbetennelse er en av de vanligste årsakene til tannløshet i Norge i dag. Ved grundig tannhygiene kan man selv forebygge mot å utvikle en kritisk tannkjøttsykdom.

Å miste tenner er for mange et av livets største skrekkscenario. Hvem har vel ikke hatt mareritt der alle tennene løsner helt plutselig? Heldigvis er dette bare en drøm, for det er ikke slik at tennene plutselig løsner helt av seg selv. Vanligvis er det en langvarig sykdom i tennenes festeapparat som er årsaken til at tennene først blir løse og senere faller ut.

I følge tannlege Orve Kjetil Ingvaldsen er det to vanlige betennelsestilstander som kan oppstå i tannkjøttet vårt. Den ene er en ufarlig tilstand Gingivitt. Den andre er resultatet av ubehandlet Gingivitt, som heter Peridontitt. Den sistnevne kan utvikles til en kronisk tilstand som i verste fall fører til tannløshet.

Gingivitt – tannkjøttbetennelse

Dersom vi ikke er flinke til å pusse tennene våre, vil vi etter noen dager oppleve at det kan blø lett fra tannkjøttet når vi spiser, pusser tennene og når vi bruker tannstikkere/tanntråd. Det er altså bakterier i plakket som forårsaker Gingivitt. I seg selv er Gingivitt en ufarlig tilstand, og vil raskt forsvinne dersom vi intensiverer tannpussen. Ved denne tilstanden har ikke tennene mistet festet i benet, og vil derfor være faste.

Periodontitt– kronisk tannkjøttsykdom

Dersom Gingivitt ikke behandles kan tilstanden gå over til en kronisk tannkjøttsykdom, Kronisk marginal periodontitt. Sykdommen er forårsaket av bakterier i plakket, hvor plakket har blitt til tannstein. Tannstein er hardnet plakk, som ikke har blitt fjernet mens det var mykt. Ved Periodontitt mister tennene feste i tannbenet, og kan bli løse etter en stund. I Norge er Kronisk marginal periodontitt en av de vanligste årsakene til tanntap hos voksne.

Livsfaktorer er avgjørende

Hvorfor noen får utviklet Periodontitt kan ha flere årsaker. De vanligste årsakene er arv, diabetes, nedsatt immunforsvar, stress og røyking. Vi regner i dag røyking som en av de største enkeltfaktorene til utvikling av Periodontitt, samtidig som vi ser dårligere behandlingsresultat hos røykere enn ikke-røykere. Røykavvenning er derfor ofte en del av behandlingen.

Behandling

Behandlingen av Periodontitt innebærer grundig tannrens, fjerning av plakk og tannstein, rundt alle tennene og nede i tannkjøttslommene. Når tennene mister feste i tannbenet, vil det bli dannet tannkjøttslommer rundt tennene hvor det legger seg plakk og tannstein. I mange tilfeller må det også utføres kirurgi rundt tennene for å få fjernet lommene og renset bort tannsteinen.

Nye personlige rutiner

Det er også viktig med god innsats fra pasientens side. Ved behandlingsstart vil det bli gitt grundig instruksjon i bruk av tannkost, tannstikkere, tanntråd og mellomromsbørster. Behandlingen gjennomføres ofte i samarbeid med tannpleier, tannlege og tannlegespesialist. Som regel vil det bli nødvendig med livslang oppfølging hos tannlege eller tannpleier.

Tannhelsehusets råd er at dersom du har blødning fra tannkjøttet som ikke forsvinner etter 1-2 uker med intensiv tannpuss, eller du merker at tennene blir løse, bør du ta kontakt med tannlege eller tannpleier.